Hyper-V: Smazání snapshotu

Minulý týden mi začalo docházet místo na disku, na kterém mám virtuální server. Zjistil jsem, že na virtuálním stroji je snapshot a že ho vlastně příliš nepotřebuji, tak jsem ho smazal. Při novém startu virtuálního stroje začal Hyper-V automaticky slučovat verze před a po snapshotu (respektive soubory VHD a AVHD). Zatím všechno v pořádku.

Jenže Hyper-V zřejmě nechá AVHD beze změny a kopíruje data do VHD, takže tato operace vyžaduje dost místa – a  mně místo docházelo už předtím.

Automatický merge se mi nepodařilo zrušit a co jsem tak vygooglil, vůbec to není podporováno.

Řešení

V Hyper-V Manageru jsem zvolil Edit Disk, vybral AVHD soubor, Action Merge, To a new virtual disk, čímž jsem sloučil virtuální disky do nového souboru, umístěného na jiném disku.

Pak jsem původní VHD i AVHD smazal a nahradil sloučeným souborem.

Posledním krokem bylo změnit disk v nastavení virtuálního stroje. To mi Hyper-V manager nechtěl povolit kvůli probíhajícímu slučování. Pomohlo starý virtuální disk kompletně odebrat a přidat nový.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.