Team Foundation Service a Dynamics AX

Microsoft právě převedl svůj hostovaný Team Foundation Server z testovacího režimu do produkčního a povzbuzuje všechny, aby ho vyzkoušeli. Není to první hostovaný TFS, ale je jak zdarma (s určitými omezeními) tak i pro komerční projekty, což je velmi atraktivní.

Momentálně ho můžete používat bez jakýchkoli limitů, ale budoucí Free Plan bude zahrnovat pouze pět uživatelů a (nějak) omezenou funkctionalitu, např. omezený počet sestavení.

Ale můžeme to použít s Dynamics AX? Já už to dělám! Tohle je skvělá příležitost pro každého, kde chce vyzkoušet TFS ale nechce se zatěžovat instalací, licencemi atd.

Pojďme se podívat, co budete potřebovat.

Jako úplně první krok jděte na tfs.visualstudio.com a založte si účet. Buďte bez obav, je to extrémně jednoduché:

Pak vytvořte týmový projekt:

Podívejte se do dokumentace, pokud váháte, jakou použít šablonu procesu. Pokud chcete jen vyzkoušet základní vlastnosti, nemusíte se tím v danou chvíli příliš zabývat.

Když je všechno na straně serveru připraveno, nachystejte klientské komponenty. Abyste se připojili k Team Foundation Service z AX2012, váš lokální stroj musí mít Team Explorer 2010 s SP1 a KB2662296 (2008 SP1 and KB2673642 pro AX 2009). Já jsem testoval pouze AX2012 s Visual Studiem 2010.

Než se pokusíte připojit z Dynamics AX, doporučuji vyzkoušet spojení z Team Exploreru. Já jsem měl trochu potíže s autentizací – pomohlo nainstalování bezpečnostního certifikátu cílové webové stránky (přímo ve webovém prohlížeči).

Posledním krokem je konfigurace správy verzí v Dynamics AX. Jen si dejte pozor, abyste připojili defaultcollection k URL vašeho účtu:

Měl jsem obavy, jak Dynamics AX zvládne autentizaci přes LiveID, ale všechno funguje skvěle (alespoň v AX2012). Otevře se nové okno, vy se zalogujete a je to hotovo!

Během pár minut dostanete plně funkční TFS pracující s Dynamics AX. Pokud byste ho chtěli instalovat sami, potřebovali byste několik hodin, dodatečný hardware a někoho, kdo to udělá.

TFS nabízí mnohem víc než jen správu verzí – správa pracovních položek, přístup z Excelu a Projectu a drag&drop nástěnka s úkoly představuje jen pár z mnoha dostupných vlastností. Je čas ho zkusit.