Kurz o TFS je za námi

Dnes proběhla poslední, třetí lekce on-line kurzu “Řízení softwarových projketů”, o kterém jsem se před časem zmiňoval. Pokud vám nějaká lekce unikla, nic není ztraceno, můžete si stáhnout prezentaci nebo celý záznam z českého MSDN blogu, (první lekce zde, druhá zde, třetí snad brzy). Také tam najdete odpovědi na otázky, které byly položeny v průběhu kurzu.

Osobně si myslím, že se kurz docela povedl a že si snad každý odnesl představu, co všechno Team Foundation Server nabízí pro projektové řízení. Jen je škoda těch problémů s přepínáním obrazovek na dema – stalo se to několikrát i v předchozím kurzu o testování a už by to chtělo s tím něco udělat (a nemusí to být nijak sofistikované řešení, třeba jen další pár očí).

Co mě asi nejvíce zarazilo bylo tvrzení, že většina projektů v USA používá metodiku Scrum. Nemám sice v ruce žádná konkrétní čísla (a už vůbec nevím, z čeho vycházel Micheal), ale na základě toho toho co vidím a slýchám (a to se občas vyskytuji i na čistě agilně zaměřených akcích) tomu zkrátka nevěřím. Dokonce si myslím, že je nereálné čísla kolem 50% dosáhnout, dokud se budou všichni učit myslet “vodopádově”. A třeba na Agile Prague lidé z IBM prohlašovali na téma manažerů agilních projektů že “nějací existují”.

Nicméně dovedu si představit, že některé průzkumy taková čísla ukazují. Vzpomínám si na statistiku, podle které 70% týmů používá Scrum a jen  40% nějakou iterativní techniku. Jak si firmy představují neiterativní Scrum se lze jen dohadovat. A ve své praxi v systémech Dynamics jsem již také potkal několik firem, které se hlásily ke Scrum, ale zatím žádnou, která by skutečně jakoukoli agilní metodiku používala.

Ale to jsem trochu odbočil.

Rozhodně díky Michaelovi za podobné aktivity. Koneckonců na tom, že jsem se kdysi začal zajímat o TFS, má svůj nezanedbatelný podíl.

PS: Na druhé lekci padl dotaz ohledně podpory TFS v Dynamics AX a včera jsem byl požádán indickými kolegy o přednášku na to samé téma, tak je asi načase o tom něco napsat. Udělám tedy takový seriál o konfiguraci a používání TFS v Dynamics AX, možná i trochu o implementaci vlastních rozšíření – ale nebudu teď dávat žádné konkrétní závazky, v takovém případě by mi do toho určitě něco vlezlo.