Dynamics AX Solutions Excellence Certification Program

Aktualizace (2014-08-06): Podle zpráv z Microsoftu je Solutions Excellence Certification Program momentálně pozastaven a není jasné, jestli bude někdy obnoven.


Možná už jste zaslechli o Microsoft Dynamics AX Solutions Excellence Certification Programu – nové úrovni certifikací pro Dynamics AX. Microsoft už dříve udělal jisté změny v Partner Programu, aby trochu ztížil získání vyšších úrovní kompetencí. Toto je další krok ve stejném směru – nové požadavky nejsou triviální.

Jednotlivci budou moci získat Solutions Excellence certifikaci v těchto třech směrech:

  • Vývojový (Development)
  • Technický (Technical)
  • Aplikační (Functional)

Detaily o aplikační dráze nejsou zatím k dispozici, ale o zbylých dvou něco málo uvolněno bylo.

Jak vývojový tak i technický směr budou obsahovat dvě zkoušky – jednu znalostní a jednu praktickou (lab exam). Ještě než půjdete na Solutions Excellence certifikaci, budete navíc muset mít několik dalších zkoušek (jsou stejné pro oba směry):

To pravděpodobně není kombinace zkoušek, kterou by v současné době mělo moc lidí – budeme muset prokázat trochu snahy. Ale to je účel, ne?

Je důležité pochopit, že tyto certifikace neexistují jen proto, aby pár lidí dostalo další certifikační logo. Partneři Microsoftu budou nuceni zaměstnávat lidi s těmito certifikacemi, pokud chtějí získat (nebo udržet) pokročilou úroveň kompetence. MPN: Gold Competency bude vyžadovat jednoho zaměstnance s technickou a jednoho s vývojovou Excellence certifikací a Certified Software Advisors bude vyžadovat dokonce dva certifikované zaměstnance v každém směru.

S určitou dávkou zjednodušení lze říct, že tyto nové zkoušky budou k dispozici příští rok (2014) a nové požadavky na partnery se budou vyžadovat od roku 2015.

Více podrobností najdete na stránce Introducing the Microsoft Dynamics AX Solutions Excellence Certification Program na Partnersource.